dijous, 30 de maig del 2013

«El mataria, encara que és el meu millor amic». Els concessius o una forma de quedar bé. Martí Mestre

Actualment vivim en un context on les paraules comptem —i molt— i un mot dit en un moment inoportú ­—fruit del lliure fluid de l'inconscient—pot esdevenir causa de (des)gràcia: perdons públics, enemistats, criminalització per part de les posicions més militants o, simplement, una estel·lar aparició en l’APM?. Davant aquest cel cautelós, tendim a utilitzar un llenguatge políticament correcte per evitar confrontacions o no ficar-nos en bucs, però sempre empolvorem la nostra opinió, ni que siga amb paraules bufones i ben polides. Encara més, com és ben sabut, els connectors —sí, aquelles peces lèxiques tan desconegudes— participen de qualsevol discurs, a mode de ciment, amb els quals organitzem les nostres idees i estructurem el que expressem. Tanmateix, aquests elements tan —i tan— inofensius ens delaten.

En aquests temps en què els polítics són convidats inesperats als nostres menjadors, tenim ben present el que ens estan dient i els analitzem de manera exhaustiva per veure si alguna cosa ens pot servir en la següent piulada (o tweet, per entendre'ns). Ara bé, una clau que ens pot ajudar a esbrossar el missatge és l’ús que fan dels connectors. Per exemple, el cas dels connectors —o conjuncions— concessius és mostra d'una clara voluntat de ser un “benqueda”, però tenint-ne per a tothom. El que ocorre és que, amb els concessius, el que sovint fan ̶ o fem ̶ és estructurar el discurs d'una forma políticament correcta —o interessada— per curar-nos amb salut: el futur del país és molt esperançador malgrat els desnonaments i les retallades i, òbviament, estem en el bon camí, encara que el present siga tan negre. O siga, el missatge focalitza en l'asseveració i no en l'excepció. Fixem-nos en la situació inversa: el present és molt negre, encara que estem el bon camí —no esbiaixem tant la realitat. Sols cal veure amb quin connector ha construït  el seu discurs el senyor president Mas per observar on vol conduir l'oient: malgrat disposar de menys diners, s'ha anat invertint en els centres educatius. Per contra, quan usem el connector adversatiu però, aquesta excepció esdevé una oposició —en tota regla— i marquem i emfasitzem allò que més ens interessa: vine perdiendo dinero, pero ocurre que para mí el dinero no es lo más importante en esta vida (Rajoy dixit). En aquest cas, el benaurat president hi destaca que els diners no interessen —perceptible amb les polítiques de vidriola.

Fet i fet, moltes són les paraules que ens permeten formalitzar les nostres idees, però pocs són els connectors de què disposem per a estructurar-les. Tinguem en compte que, depenent del seu ús, podem —o no— desviar l'atenció, de manera semblant que amb un llenguatge ben ornamentat: El mataria, però és el meu millor amic.

Martí Mestre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada