dijous, 25 de febrer del 2016

La hipocresia de la RAE



Arran de la cançó escollida per a representar Espanya al festival d'Eurovisió, íntegrament en anglés, algunes personalitats i institucions espanyoles han començat a alçar la veu contra la «utilización innecesaria» d'aquesta lengua común. Ni més ni menys que el director de la Real Academia Española, Darío Villanueva, ha assegurat que es tracta d'un «complejo de inferioridad con matices de papanatismo». I sentencia: «Es algo absurdo».

Pot ser, no ho discutiré. El que indigna com a valencianoparlant, gat escaldat pels continus atacs que rep la nostra llengua, tan vàlida com qualsevol altra –recordem-ho–, és l'actitud hipòcrita de la RAE i de tots els qui ara es tiren les mans al cap per la cançó d'Eurovisió. És que no fou un complex d'inferioritat l'abandó del valencià per part de la burgesia valenciana? No és una subordinació haver-se de passar al castellà por educación? No denota una autoestima baixíssima amagar la llengua cada vegada que ixes de casa? No és una causa de la dominació del castellà que els grans diaris d'ací no escriguen en valencià ni el nom de la capçalera? És que el háblame en cristiano no és un atac intolerant a la nostra dignitat? Encara hi deu haver qui ho justifique. 

L'actitud d'aquest estat plurilingüifòbic –si em permeteu la invenció– a l'hora de gestionar la realitat sociolingüística sí que demostra, en canvi, un complex de superioritat del castellà respecte del català i la resta d'idiomes d'aquest mateix estat. Al capdavall, algunes situacions s'arriben a entendre quan les vius i el castellà, salvant absolutament les distàncies, comença a veure en l'ús de l'anglés una hipotètica reducció dels seus àmbits d'ús. Gràcies a aquest conflicte lingüístic hem vist al descobert les vergonyes del nacionalisme lingüístic espanyol. «Libertad de elección» els diria jo ara. «No intervención». I, per a acabar-ho d'arredonir, signaria i promouria un manifiesto por la lengua común. 

La hipocresia no acaba ací. El director es queixa també que la RAE no té «un brazo ejecutivo para incidir directamente en la conducta lingüística de los hablantes», sinó que són «el sistema educativo y los medios de comunicación». Ho sap molt bé. El sistema educatiu i els mitjans de comunicació són fonamentals per a la salut d'una llengua. Sent-ne conscient, la RAE no s'ha pronunciat mai contra la supressió de línies educatives en valencià i, menys encara, contra el tancament de RTVV. Deu ser que està ocupada controlant que no s'use innecessàriament l'anglés en els centenars de canals de ràdio i televisió de què disposa el castellà. Això és la hipocresia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada